Terug naar overzicht

Wat betekent de richting van je eigendom?

Je hoort het dikwijls tijdens je zoektocht naar een huis. De legendarische ‘zuidgerichte’ tuin. De enige tuin die blijkbaar het spreken waard is. Niets is minder waar, natuurlijk. Anders zouden enkel de huizen met zuidgerichte tuinen verkocht geraken en de andere niet. En moeten we het niet anders bekijken? Is het niet veel efficiënter als we de richting van je huis bekijken i.p.v. je tuin? We leven per slot van rekening in België en niet in Californië, waar de zon/regen-balans net iets anders ligt dan hier. We willen dus zoveel mogelijk natuurlijk zonlicht in ons huis binnentrekken! En hoe kunnen we dat maximaliseren? Of minimaliseren? Want toegang tot zonlicht kan ook een grote invloed hebben op de temperaturen in je huis door de seizoenen heen. En de energiefactuur.

We overlopen even alle oriëntaties. Van noord tot west, dit is wat je moet weten …

Oriëntatie huis ‘NOORD’ (zuidelijke tuin)

Woningen op het noorden of noordoosten krijgen het meeste directe zonlicht gedurende de dag. Vooral in de winter, wanneer de zon op zijn laagst staat. In een stedelijk gebied waar zonlicht schaars is, kan dit een wereld van verschil maken.

TIP

Denk niet alleen aan de zon buiten, maar ook aan de zon binnen! Wat in de winter sneller voor warmte in huis zorgt, kan in de zomer ondraaglijke binnentemperaturen opleveren. Buitenzonwering (rolluiken, uitvalschermen, luifels, screens, …) of zonwerend glas aan de zonnekant kan al snel enkele graden schelen.

Oriëntatie ‘OOST’ (westelijke tuin)

Op het oosten gerichte woningen kunnen genieten van prachtige zonsopgangen en volle ochtendzon, maar dat zal tegen de middag voorbij zijn. Maar vergeet niet dat als je in een bebouwde omgeving woont, je misschien toch minder licht krijgt. Dus het komt er echt op aan hoe je omgaat met het licht dat je wel krijgt. Een vastgoedmakelaar kan je daar zeker enkele tips over geven!

TIP

Heb je een tuin/terras? Dan kan je met dit huis het langs genieten van de zon. Want is er iets gezelliger om met een glas wijn en een boek te genieten van de zomerse avondzon?

Oriëntatie ‘ZUID’ (noordelijke tuin)

Een zuidelijke oriëntatie zal minder zonlicht krijgen. Wat voor een ‘donker’ huis kan zorgen. Maar ook een frisser huis in de zomer. Heerlijk om ’s avonds thuis te komen na een dagje buiten in de hitte! Én ideaal voor eigenaars die (tot) laat werken en ‘s morgens langer (willen) slapen.

TIP

Het plaatsen van royale ramen aan de achterzijde van je woning of het plaatsen van dakramen door je woning kan een wereld van verschil maken.

Oriëntatie ‘WEST’ (oostelijke tuin)

Woningen op het westen (en nog meer appartementen) krijgen natuurlijk de hoofdprijs voor het uitzicht. Elke dag een prachtige zonsondergang. Waar moeten we tekenen? De middagzon komt dan weer binnen onder een bijna horizontale hoek en kan lekker warm zijn tijdens koudere dagen.

TIP

Grote ramen, maar ook glazen binnendeuren kunnen ervoor zorgen dat het daglicht verder het huis in valt. En voor de tuinliefhebbers die wel van de buitenlucht houden, maar niet de volle zon, zijn de namiddagen en avonden lekker koel.

Heb je nog vragen? Laat je goed inlichten door je vastgoedmakelaar. Want een paar simpele ingrepen kunnen voor een écht huisgevoel zorgen, zowel tijdens de dag als nacht. Of zelfs lagere energiefacturen!

 

PS Ken je nog het ezelsbruggetje van de lagere school om de volgorde van de windrichtingen te onthouden? Je begint bovenaan met NOORD en dan loop je in wijzerzin de windrichtingen af met het volgend zinnetje: ‘Nooit Oorlog Zonder Wapens’. Noord – Oost – Zuid – West. Handig, toch?