Terug naar overzicht

Registratierechten voor aankoop huis of appartement halveren van 6 naar 3 procent

Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt, betaalt vanaf 1 januari 2022 maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop. Je moet er wel zelf in gaan wonen. Want voor de aankoop van een tweede, derde, vierde, … woning, stijgen de registratierechten vanaf volgend jaar van 10 naar 12 procent. En voor het ijkpunt wordt het meest voordelige moment gekozen. Hoe zit dat dan precies in elkaar ...?

Onze mening?

Gunnar Lison, vastgoedspecialist: “Lagere registratierechten ondersteunen uiteraard de kopers van een gezinswoning. En je zou kunnen denken dat die kopers beter zouden wachten tot na 1 januari 2022 om een woning te kopen. Maar het is de datum van de akte die telt, omdat dit voor 'belastingspichtige' het meest voordelige moment is. Van alle aankopen die nog dit jaar plaatsvinden zal sowieso pas in 2022 de akte passeren, dus wachten heeft weinig zin.

Voor wie een tweede verblijf, ... koopt, geldt dan weer de datum van de ondertekening van de verkoopovereenkomst. Omdat hier dit ijkpunt het voordeligst is. Het huidig 10%-tarief is dus gunstiger dan het toekomstige 12%-tarief.

Maar goed ... de rente blijft voorlopig even laag, dus een woning kopen, zowel als woonplaats of om te investeren, is altijd supervoordelig!”

Voor de nieuwbouwmarkt wordt alleen op de grond registratierechten betaald, dus daar zullen de gevolgen verwaarloosbaar zijn.