Terug naar overzicht

Onroerend goed is nog steeds de beste investering die je vandaag kunt doen - hier is waarom.

De beroemde miljardair Andrew Carnegie zei dat 90% van de miljonairs hun rijkdom verkregen door te investeren in onroerend goed. Maar is investeren in onroerend goed ook vandaag nog steeds een goed idee?

Volgens de vastgoedspecialisten, hier bij ons, is het antwoord een volmondig ‘JA’. We tonen aan waarom …

  1. Eigendom brengt op.

Heel wat vastgoedbeleggers, die later in hun carrière flinke vermogens vergaarden, begonnen piepklein. En dan nog meestal omdat ook zij ergens moesten wonen. Ze schraapten een beetje geld bij elkaar en kochten een kleine studio.

Een paar jaar later verhoogt de studio dan in waarde, waardoor de belegger in kwestie genoeg geld heeft om genoeg voorschot neer te leggen voor een appartement met één slaapkamer, bijvoorbeeld. Dat worden dan al snel twee slaapkamers, dan drie slaapkamers, en voor je het weet woon je in je eigen villa met zwembad.

De aankoop van die kleine studio was op dat moment de belangrijkste beslissing die je kon maken …

  1. Woonhuizen kunnen het hele jaar door inkomsten genereren.

Investeren in onroerend goed is een goed idee als je het op de lange termijn bekijkt, niet voor snel rendement.

Je beste kans is investeren in woningen die het hele jaar door huurinkomsten opleveren. Zorg er wel voor dat je alle bijbehorende juridische kosten begrijpt en geld genoeg aan de kant hebt staan voor eventuele onverwachte kosten of de periode tussen twee huurders.

  1. De juiste investering zal in waarde blijven stijgen.

Het is altijd een goed idee om je geld in onroerend goed te steken. Maar laat ons duidelijk zijn, dat betekent niet dat ALLE vastgoed een goed idee is!

Je koopt het best alleen bepaalde soorten onroerend goed, meestal meergezinswoningen op de betere locaties die een consistente cashflow en een groot potentieel voor toekomstige waardestijging bieden.

Begrijp ons niet verkeerd, ook kleinere woningen zijn meestal een goed idee om in te investeren. Het is alleszins beter dan je geld op een of andere bankrekening te laten devalueren!

  1. Kopen is slimmer dan huren.

Er is meer geld te verdienen met het bezitten van onroerend goed dan met welke andere investering dan ook. Onroerend goed stijgt in de loop der tijd consequent in waarde en presteert beter dan andere investeringen.

Bovendien is het niet zo kwetsbaar voor korte-termijn-schommelingen als de aandelenmarkt. Je krijgt een tastbaar, bruikbaar bezit, of je nu een appartement of commercieel gebouw verhuurt voor inkomsten of een huis koopt.

Los van de belastingvoordelen, maar daar hebben we het later over …

Het is ALTIJD een goed moment om onroerend goed te kopen. Insiders tip: In feite wordt échte rijkdom verkregen door te kopen wanneer iedereen verkoopt en omgekeerd. Terwijl velen het over een recessie hebben, is de markt sterk, met stijgende prijzen en transacties.

Het huren van een appartement met één slaapkamer kan in bepaalde buurten tegenwoordig meer dan 1.000 euro per maand kosten, maar voor die prijs per maand koop je een huis van een enkele honderdduizenden euro’s. Je wil geen grote risico’s nemen? Koop een garage. Huuropbrengsten gegarandeerd!

Dus waarom zou je huren? Trouwens, als je je woning aan iemand anders verhuurt, kun je je hypotheek dekken, soms zelfs meer.

  1. Je krijgt (nog steeds) serieuze belastingvoordelen.

Onroerend goed heeft een aantal leuke belastingvoordelen. Daarom verzamelen de meer welgestelde mensen onroerend goed zoals ze vroeger auto's verzamelden. De rente is laag en de prijzen zijn min of meer stabiel.

Op hetzelfde moment kiezen ook veel mensen voor huren in plaats van bezitten, omdat ze het risico niet willen, kunnen of durven nemen. Je kunt dus een lucratieve huurwoning hebben met het geld van anderen (je huurders) om de hypotheek, belastingen en onderhoud te betalen. Korte-termijnverhuur? Geen probleem, voor je woning op meer toeristische plaatsen gebruik je dan websites als Airbnb om je overhead te subsidiëren.

We stellen altijd voor om je investeringen te diversifiëren, maar er is geen betere plek om je geld te parkeren dan stenen investeringen waar je in kunt wonen en genieten of kunt verhuren.

  1. Je hebt (relatief) weinig startkapitaal nodig.

Onroerend goed kun je als hefboom gebruiken voor toekomstige bezittingen. En je kan met een relatief laag bedrag al een bezit verwerven. Met het geld van de banken laat je dan je investering groeien. Met zulke lage rentetarieven, is dat als gratis geld!

In tegenstelling tot de aandelenmarkt, waar veel factoren buiten je controle liggen, kan je investering niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Je bouwt je vermogen tevens op met uitstekende rendementspercentages en belastingvoordelen.

Het kost vaak tijd om grote waardestijgingen te zien, maar als je geduld hebt, zie je je investering langzaam maar zeker opbrengen.

  1. Onroerend goed biedt onbeperkte mogelijkheden.

Onroerend goed is altijd een geweldige investering omdat je meer opties hebt dan bij andere soorten investeringen.

Als je investeert in aandelen, obligaties, … is je succes volledig afhankelijk van factoren buiten je controle. Je opties zijn hoogstens om te houden of te verkopen. Met onroerend goed, heb je onbeperkte opties.

Je kunt een huis kopen met de bedoeling het om te toveren en het vervolgens verhuren als het helemaal af is. Als je een huurhuis koopt dat aanzienlijk in waarde stijgt, kun je het verkopen. Onroerend goed kan worden geherfinancierd, verbouwd of zelfs een andere bestemming krijgen. Je kunt het ontwikkelen, verhuren, onderverdelen, of er percelen aan toevoegen.

  1. Mensen zullen altijd een plek nodig hebben om te wonen.

Met onroerend goed is er een kans op een groter en consistenter rendement dan met andere investeringen. Wanneer een pand wordt gebouwd, is dat omdat een groep mensen een bevolking groot genoeg ziet om het te rechtvaardigen.

Het aantal nieuwe eigendommen elk jaar is een bewijs van de groeiende vastgoedmarkt. Het aanbod volgt de vraag, en de vraag blijft stijgen. Bevolkingen nemen bijna nooit af, en daarom neemt de behoefte aan woningen elk jaar toe.

Vooral de markt voor appartementen groeit. Naarmate appartementen aantrekkelijker worden, zijn mensen minder geneigd om huizen te kopen. Met appartementen genereer je in de loop der tijd steeds meer inkomsten. Er is het hele jaar door vraag, waar je ook gaat.

  1. Je kunt investeren in grond die inkomsten oplevert.

Veel bedrijven komen en gaan, maar er is één ding dat we altijd nodig zullen hebben: grond.

Er is een inherente vraag naar grond, of er nu groenten of fruit wordt geproduceerd of een appartement of winkelruimte is gevestigd; het zal dus altijd een goede investering zijn. Het maakt niet uit wat voor bedrijf je runt, je hebt grond nodig.

Investeren in onroerend goed stelt je in staat jezelf en je vermogen te beschermen. Hoewel de vastgoedmarkt op en neer gaat, is het op lange termijn zelden gedaald. Vergelijk dat eens met de ineenstorting van de beurs of met valuta's die niet door iets tastbaars worden ondersteund.

Na verloop van tijd zul je altijd waarde halen uit onroerend goed dat inkomsten oplevert, zoals een huurpand. Nog beter is het als je kiest voor vastgoed met inherente waarde, zoals op toplocaties. Maar dan is de investering natuurlijk een stuk groter. Maar de inkomsten zijn navenant …