Terug naar overzicht

Btw verlaagd naar 6 % op afbraak en heropbouw

De coronacrisis heeft de Belgische economie midscheeps getroffen. Om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden, is het daarom essentieel dat er niet alleen wordt ingezet op beschermende maatregelen die het economisch weefsel zo goed mogelijk vrijwaren, maar eveneens op stimulerende maatregelen die bijdragen tot een snel en krachtdadig herstel. Een van die maatregelen is een btw-verlaging op afbraak en heropbouw.

Waarover gaat het?

Vanaf 1 januari 2021 betaal je in Belgiƫ slechts 6% btw om een woning af te breken en terug op te bouwen. Die maatregel bestaat natuurlijk al enkele jaren, maar was enkel geldig in de centrumsteden. Dit blijft dus bestaan, maar wordt nu uitgebreid naar het volledige Belgische grondgebied. Deze maatregel blijft (voorlopig) geldig tot 31 december 2022.

Addertjes onder het gras?

Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden aan verbonden, maar die vallen goed mee. Het gaat namelijk om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

De vorige functie van het afgebroken gebouw maakt geen verschil uit voor deze maatregel. Het nieuwe gebouw moet zelfs niet op dezelfde plaats staan. Als het maar binnen de grenzen van hetzelfde kadastraal perceel komt te liggen.

BELANGRIJK! Ook als je als particulier een huis/appartement koopt van een professionele bouwheer dat wordt gebouwd op de plaats van een afgebroken pand, kun je van deze gunstmaatregel genieten!

Wil je weten welke panden in onze portefeuille in aanmerking komen? Contacteer ons en we helpen je graag verder.